fbpx
 

125 години Made in Germany

Немското качеството дава повече!

Навършват се 125 години от създаването на “Made in Germany”. Етикетът става незаменим най-вече за средно големите германски компании, които нямат известно лого.

125 години след въвеждането си етикетът „Made in Germany“ („Произведено в Германия“), който е измислен от британците и първоначално е търговска бариера, вече е незаменим за много компании. Означението може да се използва от всеки, когато поне половината от добавената стойност на даден продукт е създадена в Германия.

Страхът от конкуренцията създава бранда.

Изстрелът рикоширал – преди 125 години с Made in Germany трябвало да се дискриминират германските стоки във Великобритания. Планът обаче не успял и идеята се превърнала в рецепта за успех – разбира се, за германските производители. Днес малкият надпис е незаменим най-вече за множество средно големи компании, пише ДПА.

Британският закон за търговските марки от 23 август 1887 г. се сочи като рождената дата на етикета, който днес е известен в цял свят. Тогава въвеждането му се дължало на страховете от конкуренция на производители на ножове от Шефилд, които настоявали за мерки срещу недолюбваните производители на по-евтини стоки от континента. Парламентът в Лондон обаче бил изправен пред дилема.

„Британците можели да повишат защитните мита, но като страна износител самата Великобритания печелела от сравнително малкото мита в световната търговия“, обяснява Дитер Циглер, професор по
икономическа и корпоративна история в Рурския университет в Бохум.

Трябвало обаче да се отговори на натиска на производителите и така се стигнало до въвеждането на новото означение. „Законът Made in Germany бил нещо като компромис. Германските стоки не били забранени, все пак били облагани с мита, но на британските потребители се давал сигнал: „Внимание, това което купуваш, наистина е евтино, но е и лошо“,“ посочва историкът.

Немското качество дава повече!

След края на разразилото се през XIX век трескаво наваксване на германските производители в областта на качеството обаче множество потребители откриват качеството на вносните стоки. „Днес това е гаранция за качество, на която много германски компании отдават голямо значение и за чието запазване Германия се бори“, посочва Олаф Плетнер от Европейската школа по мениджмънт и технологии в Берлин.

Етикетът Made in Germany става незаменим най-вече за средно големите германски компании, които нямат известно лого, отбелязва Фолкер Трайер, ръководител на международната служба на Германската федерация на търговските камари (DIHK).

„Той е незаменим за успеха на износа“, допълва той. Всеки може да използва този етикет, не се изисква означение за произход в Германия. „Режимът обаче не е необвързващ“, предупреждава експертът от DIHK. В краен случай рекламните обещания трябва да могат да издържат и в съдебен процес. Според опита на експерти все пак по правило е достатъчно в Германия да са създадени 45% от добавената стойност на продукта.

Източник: интернет