fbpx
 

Сезонът на пожарите и мръсния въздух

Сезонът на пожарите и мръсния въздух

Сезонът на пожарите и мръсния въздух

Екология и пожаробезопастност

За последните 60 дни в България са възникнали 156 пожара от вентилации, наричани на разговорен език комини или коминни тела, като има и двама загинали.

От следните линкове може да видите част от възникналите пожари:

Пожар остави без покрив младо семейство с две малки деца. Източник: plovdivd24.bg

Огнена стихия унищожи покрива на къща. Източник: plovdiv24.bg

Мъж загина при пожар в „Мараша“ в Пловдив. Източник: plovdiv24.bg

Възрастен мъж загина при пожар в дома си във варненско село. Източник: plovdiv24.bg

Пожар унищожи къща в Камен, има жертви. Източник: plovdiv24.bg

Пожар навръх Нова година в дома за сираци на Отец Иван в Нови Хан. Източник: plovdiv24.bg

Пожар в Бойчиновци изпепели домовете на 12 семейства . Източник: nova.bg

Това е тъжната статистика, която естествено не е случайна.

Пожарът е най-тежкото последствие от неправилно използване и изграждане на комин с неподходящи материали и технологии. Другите проблеми, които не са за подценяване са чистотата на въздуха и разхода на гориво, тоест енергоефективността, които са взaимно свързани.

Как комина влияе на замърсяването на въздуха и разхода на гориво!?

Чрез тягата, която създава!

Съвременните котли, камини, печки – на пeлети, газ и твърдо гориво са изключително енергоефективни. Например котли и печки на пeлети и газ имат КПД 92–95%, но естествено при определени условия, като едно от най-важните е тягата на комина. Пълна заблуда и некомпетентност е, че щом котела има вентилатор, не му трябва тяга на комина, поради две причини:

  1. Вентилатора е нагнетателен и регулира постъпващия кислород, необходим за горивния процес
  2. Не случайно производителите казват каква трябва да е тягата на комина, а не сечението, защото никой не знае колко етажа има над съответното помещение с котел или камина.

Също така, пълна заблуда и некомпетентност е че щом изхода на димните газове на котела е Ø80 например, то и комина трябва да е Ø80 – ако беше така хотел Рила в Боровец нямаше да подменят три пъти комин, като само последния – Schiedel ICS е с правилното сечение и работи в синхрон с котела на газ. Първите два бяха със сечението на изхода на котела, но не беше само това проблема… Всеки реномиран производител дава предписание за съответния уред колко Ра (паскала) трябва да е тягата на комина, за да работи с посоченото КПД, а не сечението на комина – обърнете внимание!

(снимка с технически показатели, където е отбелязано предписанието на производителя относно тягата на комина)

Тягата, която създава съответния комин трябва да е в точно определени граници – не трябва да е прекалено голяма, нито прекалено малка – това би затруднило работата на уреда и променило коренно неговата енергоефективност. Котелът и комина рабтят в обща система и когато тягата е съобразена със съответния уред (зависи от вида на горивото, мощността на уреда, височината на комина и надморската височина, на която работи системата) имаме добро и пълно изгаряне без преразход на енергия, като така изхвърлените вредни вещества в атмосферата са пренебрежимо малко, защото имаме пълно изгаряне, а в същото време освояване на топлината, тоест високо КПД.

Schiedel произвежда и доставя на Българския пазар коминни системи, подходящи за всички видове горива и горивни системи, използвани за отопление или производствени процеси. Тоест коминни системи за горивни системи в еднофамилни, многофамилни, промишлени и обществени сгради.

SCHIEDEL изчислява правилното сечение на всеки комин – така ние Ви гарантираме минимум 30 години пожаробезопастна и енергийно-ефективна работа на Вашата горивна система.

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.